Χαμομήλι

Άλλες ονομασίες : Χαμόμηλο, Καμηλάκι, Λουλουδάκι του Αγ.Γεωργίου.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Κρήτη, Νομός Ηρακλείου
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ : Το Χαμομήλι είναι ποώδες μονοετές φυτό, με επιστημονική ονομασία Chamomilla. Ανήκει στην οικογένεια των Αστεροειδών και κατάγεται από την Ευρώπη.
Τα λουλούδια ανθίζουν στις αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού, και έχουν μια ισχυρή, αρωματική οσμή. Η ετυμολογία τον όρων <<χαμομήλι>> είναι πολύ ενδιαφέρουσα αφού λέγεται ότι οι Αρχαίοι έλληνες συνέδεαν το άρωμα του φυτού αυτού με τη γεύση των μήλων.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ : Το Χαμομήλι έχει αντισηπτικές, ηρεμιστικές και τονωτικές ιδιότητες. Ανακουφίζει από το πρήξιμο και τον πονόδοντο, ακόμη και σαν αντιφλεγμονώδες. Επίσης έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως ο πυρετός, το άσθμα, το έκζεμα, η διάρροια και η ναυτία.
Παρουσιάζει αντιφλεγμονώδης, σπασμολυτική, αντιβακτηριδιακή, αντιαλλεργική, αντιοξειδωτική, αντιπυρετική, καταπραϋντική, αντιμικροβιακή δράση. Χρησιμοποιείται σε αϋπνία, ναυτία, σαν μαλακτικό στομάχου, δυσπεψία, νευραλγίες και ημικρανίες, σε μολυσμένα μάτια (επιπεφυκίτιδα), σε ερεθισμούς και πληγές του δέρματος, σε καλλυντικά κ.α., έχει μυοχαλαρωτική δράση. Πιο συγκεκριμένα το είδος Matricaria chamomilla ελευθερώνει τη θερμότητα και ελαττώνει τη φλεγμονή, έτσι ανακουφίζει από γαστρίτιδα, νευρίτιδα, κυστίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και ωτίτιδα, είναι από τα πιο σημαντικά αιθέρια έλαια για το δέρμα, και το άρωμα του διαρκεί πιο πολύ από το ρωμαϊκό χαμόμηλο Anthemis nobilis.

Comments are closed.