Ξινό

Το κιτρικό οξύ υπάρχει ως άχρωμη σκόνη με ξινή γεύση, ελαφρώς διαλυτή σε νερό. Είναι επίσης γνωστό ως αλάτι λεμονιού. Το κιτρικό οξύ παρήχθει, παρουσιάστηκε πρώτα στο χυμό λεμονιού. Το κιτρικό οξύ είναι ένα από τα πio χρησιμοποιούμενα οξέα στη φύση. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί στα φυτά, ή να παραχθεί από τις μεταβολικές διαδικασίες των υδατανθράκων ή των λιπιδίων. Το κιτρικό οξύ βρίσκεται σε χυμούς φυτών εσπεριδοειδών, σε μήλα, αχλάδια, κεράσια, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, σε κωνοφόρα, μύκητες, φύλλα καπνού, κρασί και ακόμη και στο γάλα. Είναι εξαιρετικό φυσικό συντηρητικό, ενώ χρησιμοποιείται και ως ρυθμιστής οξύτητας και αρωματικό συστατικό. Στην κουζίνα το χρησιμοποιούμε ως πηκτικό σε μαρμελάδες, σε μαρινάδες, αλλά και σε φρουτοσαλάτες για να εμποδίσουμε το μαύρισμα των φρούτων από την έκθεση στο οξυγόνο. Το κιτρικό οξύ εμποδίζει τη δημιουργία κρυστάλλων ζάχαρης σε μαρμελάδες ή όταν φτιάχνουμε καραμέλα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντί λεμονιού. Στο σπίτι, είναι πολύ χρήσιμο γιατί διαλύει τα άλατα σε πολλαπλές περιπτώσεις και είναι οικολογικό.

Comments are closed.